Ahad, 14 Ogos 2011

Kopok Lekor


BAHAN-BAHAN:-
1 mangkuk isi ikan kembung yg telah siap dibuang kulit dan tulangnye.
3/4 mangkuk tepung kanji
3 genggam tepung gandum
Sedikit garam halus
1/2 kiub stok ayam
Air secukupnye(anggaran 1/2 cawan je)

CARA-CARA MEMPROSESNYE:-
-Ikan dibersihkan dan dibuang kepala,ekor,kulit dan tulangnye.
-Kemudian sukat isinye dgn ape2 mamgkuk.
-Blender isi ikan td bersama air,garam dan pati ayam
-Tuang isi ikan yg telah disiap blender kedalam bekas besar(besin)
-Masukkan tepung kanji bersama tpg gandum,gaul sebati sehingga menjadi doh tidak melekat ditnggan.
-Kemudian gentil menggikut saiz sendiri ye.
-Rebus dalam air yg mendidih. Apabila keropok tu dah timbul itu maknanye dah masak boleh diangkat dan disejat airnya.

 
Selamat mencuba

Tiada ulasan: